nasl

Članovi Istorijske sekcije održali prezentaciju povodom obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata

Dana 28.11.2018. godine, povodom obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, članovi Istorijske sekcije su održali prezentaciju u vidu portfolija čijim su sadržajem htjeli približiti stanje i atmosferu u svijetu i na Balkanu tokom i  u vrijeme završetka Prvog svjetskog rata.

Prezentaciju koja je održana u holu naše škole izložili su učenici: Dejana Smiljanić, Nemanja Kralj, Nadežda Gavrić, Marko Miljević i Sara Žujić. Učenici su mislima i djelima samih učesnika rata ispričali priču o stradanju naroda, kojom su učenicima drugih razreda i IIIrazreda gimnazije približili duh tog vremena.

„Ove godine navršilo se tačno stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata. Naročito su tokom novembra mjeseca održavane razne manifestacije i kulturna dešavanja tim povodom, s obzirom da je Primirje o prekidu ratnih operacija potpisano 11. 11. 1918. godine. Tako smo i mi pripremili ovu prezentaciju, sa ilustrativno-tekstualnim sadržajem na plakatima. Cilj nam je bio da naše učenike upoznamo i podsjetimo na ovaj izuzetno važan događaj iz naše prošlosti čije se posljedice osjećaju još i danas. Pored mnoštva zanimljivih činjenica i  ličnosti koje su obilježile taj događaj, autori ove prezentacije su joj dali i lični pečat iskazujući svoje emocije i zapažanja kroz literarni rad i ilustracije. Sve pohvale za njih, njihovu volju, trud i želju da se ideja koju smo imali realizuje“, izjavila je profesorica istorije Silvana Novaković.

Učenici su kao izvor informacija koristili internet, kao i raznu literaturu, istorijske atlase i novinske članke iz tog vremena. Plakati su bili ispunjeni raznim citatima učesnika rata, zatim naših velikana koji su pisali o ratu, te raznih vojskovođa, kao i fotografijama sa ratišta i autorskim radovima učenika Marka Miljevića i Dejane Smiljanić.

Pripreme za ovaj projekat su trajale od sredine oktobra, a učenicima je pomagala i profesorica Silvana Novaković, koja ujedno i vodi ovu sekciju. Ova sekcija je zamišljena kao pripremna nastava za takmičenje, ali naši učenici pronalaze vremena i za ovakve projekte kojima svojim vršnjacima prikazuju bitne istorijske događaje.

Zainteresovani učenici ovu prezentaciju mogu pogledati u holu škole.

Andrea Ivanović IV1 gimn.
Dajana Barašin IV1 gimn.